Laskettelu

Talvet Tehdään

Töitä parempien rinnetalvien eteen

Talvet Tehdään

Säilölunta rinteeseen

Laajis on Suomen eteläisen hiihtokeskus, missä säilötään lunta kesän yli seuraava rinnekautta varten. Etenkin talvikauden alussa laskukansalla on suuri polte päästä laskupuuhiin ja säilölumen avulla pystymme avaamaan rinnekautemme kelien salliessa jo marraskuussa. Eturinteen ja Aurinkorinteen väliin pyritään tekemään n. 20.000 kuution lumikasa, joka peitellään sahanpurujen alle. Lumi ammutaan kasalle talven kovimmilla pakkasilla ja myös tilanteen salliessa keräämme rinteistä jääneitä lumia seuraavaa kautta varten. Lumen säilömisen myötä sähkön ja veden tarve vähenee ja lumetus on siten ekologisempaa. Emme ole tyytyneet vain haaveilemaan seuraavasta kaudesta vaan teemme kaikkemme talven avauksen suhteen.

 

Talvet Tehdään

Laajiksen lumetusjärjestelmä

Laajis hyödyntää lumetuksessa pääosin matalapainejärjestelmää, joka mahdollistaa lumetuksen aloittamisen noin viidessä pakkasasteessa. Ilman lämpötilan lisäksi asiaan vaikuttavat myös ilmankosteus ja lumetukseen käytettävän veden lämpötila. Usein loppusyksystä vesi on vielä melko lämmintä lumetusta ajatellen ja lumetus ei ole silloin vielä järkevää tai energiatehokasta.

Muutaman päivän hyvän pakkasjakson jälkeen Laajiksessa pystytään usein avaamaan jo ensimmäisiä reililinjoja ja Eturinnettä. Lumetusta jatketaan aina järjestyksessä aloittelijoille soveltuvan Lumimaan alueelle sekä Aurikseen ja siitä takarinteille. Laajiksesta löytyy lisäksi neljä parkkia, joiden lumetukseen menee runsaammin lunta, vaikka hyppyreiden maapohjia onkin rakenneltu jatkuvasti helpottamaan lumettamista. Parkkeja pystytään lumettamaan Laajiksessa myös rinteiden ollessa auki ja tämä nopeuttaa mm. isojen hyppyreiden avaamista kauden alussa. Lisäksi kilparinteiden ja kumpareikon lumetus aloitetaan heti kauden alussa samanaikaisesti Eturinteen kanssa.

Eli hiihtokeskuksessa talvea ei jäädä odottelemaan vaan se tehdään - suunnitelmallisesti ja energiatehokkaasti.

 
 
Talvet Tehdään

Lunta tehdään
tarvittaessa lisää

Talvella lämmintä ja sateista jaksoa seuraa pakkanen. Jos vesisateet ja lämpöasteet ovat kuluttaneet rinteen lumipeitettä poikkeuksellisen paljon, valjastaa hiihtokeskuksen väki heti uuden pakkasjakson saapuessa lumitykit jälleen käyttöön. Lunta siis tehdään tarvittaessa lisää myös keskitalvella.

Vaikka tampparit saavat rinteet loistavaan kuntoon tehokkailla jyrsimillään, niin lunta tehdään lisää myös parantamaan vanhan lumen laatua. Mikäli vesisateet ovat piiskanneet pitkään rinnettä, niin rinteisiin voidaan tykittää ”tuoretta” lunta vanhan sekaan. Näin suksien ja laudan alle saadaan jälleen mukavan pehmeä uusi lumikerros.

Viime aikaiset talvet eivät ole ehkä vastannut suomalaisten mielikuvaa ihannetalvesta, mutta hiihtokeskuksissa kuten Laajiksessakin on loistavat olosuhteet: Rinteillä on paksu lumipeite ja suorituspaikat on kunnossa. Hiihtäjän ei tarvitse masentua harmaasta kaupunkimaisemasta – laskettelija löytää talven rinteestä!

Lähde: www.ski.fi

Talvet Tehdään

Talvi valmistellaan
kesällä

Viime kesinä Laajiksen alueella on tehty töitä lumetusjärjestelmän kanssa. Eturinteen alueella on kaivettu rinteeseen uusia lumetuslinjoja ja sähkönsyöttöpisteitä on lisätty useampaan rinteeseen. Lumetusjärjestelmän tehoa nostettiin uudella pumpulla ja lumitykkien määrä lähes tuplaantui. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että Laajavuoren rinteille saadaan talvi tehtyä merkittävästi lyhyemmässä ajassa verrattuna aikaisempiin kausiin.

Luonnollisesti kesällä huolletaan koko rinneskeskuskalusto. Lumitampparit, tykit ja hissit huolletaan, lumetusjärjestelmä koeponnistetaan, hissien vaijerit tarkastetaan, letkut pestään ja tarvittaessa korjataan, rinteet niitetään ja alueet raivataan. Lumetus rasittaa kalustoa merkittävästi, mutta hyvällä huolenpidolla hiihtokeskus voi pidentää kalustonsa käyttöikää huomattavasti.

Laajiksen rinteille on ajettu parin viime kesän aikana maata tuhansia kuorma-autollisia. Uudet rinnepinnat ovat entistä tasaisemmat sekä edessä että takana ja siten myös nopeammat lumettaa. Samalla lumimäärällä pystytään avaamaan entistä aikaisemmin ja energiatehokkaammin rinteitä laskettavaksi. Laskukausi saadaan avattua aikaisempaa nopeammin. Maa-aineksella on uudistettu jälleen Eturinteen ja Auriksen rinneprofiileja vauhdikkaammiksi. Rinteistä on myös poistettu hidastavia notkoja. Uusilla profiileilla ja notkojen poistamisella rinteiden laskettavuus ja näkyvyys paranee, jolloin vauhdikkaampikin laskeminen on mielekästä ja helpommin hallittavaa.